PE 시험신청 끝! 이제 공부만 하면 된다
학력인증과 주 등록은 시험부터 PASS하고 생각하자...
일단 NCEES에서 알려주는 '어느 단원에서 몇 문제 나옵니다' 문서를 보면서,
각 단원을 공부하려면 MERM의 어느 부분을 공부해야 하는지 표시해 보았다.
- Examinees have 9 hours to complete the exam, which contains 80 questions.
- The 9-hour time includes a tutorial and an optional scheduled break.
- The exam uses U.S. Customary System (USCS) units.
시험은 80문항 9시간... 이고 이 안에는 점심시간, 쉬는시간, 오리엔테이션 다 포함되어 있답니다.
다른 시험은 SI단위도 가끔 나온다는데 HVAC 시험은 그냥 다 미국단위인가 보다. 차라리 잘됐다.
아래 목차 중 빨간색 숫자는 문항 수, 초록색 숫자는 공부해야 할 MERM* 단원입니다.
안적어 놓은것은 제대로 못찾아서 못적어 넣은 것입니다. 공부하면서 찾게되면 업데이트 하겠습니다.
*MERM: Mechanical Engineering Reference Manual
혹시나 이 글을 보시는 분 중 수정이 필요하다고 생각하시면 주저없이 댓글로 의견 부탁 드립니다.🙂
I. Principles 28–43
A. Basic Engineering Practice 4–6
1. Units and conversions → 1
2. Economic analysis → 74
3. Electrical concepts → 72
(e.g., power consumption, motor ratings, heat output, amperage)
B. Thermodynamics 4–6
1. Cycles → 26~33
2. Properties → 23, 24
3. Compression processes → 25
C. Psychrometrics (e.g., sea level, 5,000-ft elevation) 7–11
1. Heating/cooling processes →
2. Humidification/dehumidification processes → 38
D. Heat Transfer 6–9 → 34~37
E. Fluid Mechanics 3–5 → 14~19
F. Energy/Mass Balances 4–6
II. Applications 42–64
A. Heating/Cooling Loads 7–11 → 42, 43
B. Equipment and Components 16–24
1. Cooling towers and fluid coolers → 39
2. Boilers and furnaces (e.g., efficiencies, fuel types, combustion) → 21, 26
3. Heat exchangers (e.g., shell and tube, plate and frame) → 36
4. Condensers/evaporators (e.g., chillers, variable refrigerant flow, heat pumps) →
5. Pumps/compressors/fans (e.g., laws, efficiency, selection) → 41
6. Cooling/heating coils →
7. Control systems components (e.g., valves, dampers) → 41
8. Refrigerants (e.g., properties, types) → 33
9. Refrigeration components (e.g., expansion valves, accumulators) →
C. Systems and Components 16–24
1. Air distribution (e.g., air handlers, duct design, system type, terminal devices) → 41
2. Fluid distribution/piping (e.g., hydronic, oil, fuel gas, compressed air, steam, system type)
3. Refrigeration (e.g., food storage, cooling and freezing) → 33
4. Energy recovery (e.g., enthalpy wheels, heat pipes, run-around systems)
5. Basic control concepts (e.g., economizer, temperature reset)
D. Supportive Knowledge 3–5
1. Codes and standards → 40 and more
2. Air quality and ventilation (e.g., filtration, dilution) → 40
3. Vibration control (e.g., transmission effect, isolation) → 60
4. Acoustics (e.g., sound control, absorption, attenuators, noise-level criteria) → 73
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